Szerző: Fetter Dávid

Kollégáktól kollégáknak - A tudásmegosztás új dimenziója

A technológiai ipar, különösen a web- és mobilfejlesztés, gyorsan fejlődik. Ezért mindig is kiemelt célunk volt, hogy munkatársainkat naprakészen tartsuk. De hogyan érhetjük ezt el egy olyan folyamatosan változó környezetben, mint a webfejlesztés? Ennek egyik nagyszerű módja a kollégák közötti tudásmegosztás. Ezért úgy döntöttünk, hogy házon belüli képzéseket indítunk, ahol a kollégák megoszthatják tudásukat egymással.

Minden héten új kihívás

A képzésekre minden héten sor kerül. Az órák barátságos légkörben zajlanak. A cél nem csak az elméleti ismeretek fejlesztése, hanem a gyakorlati készségek fejlesztése is. A hangsúly a közvetlen tapasztalatszerzésen van. Előadások helyett a résztvevők közvetlen oktatást kapnak valós példákkal. A képzéseket minden kedden kora délután tartjuk, ahova lehetőség van személyesen és online is csatlakozni.

Kollégáktól kollégáknak-1.png

JavaScript alapozás

Az első ilyen oktatás tematikája a JavaScript nyelv megismerése volt az alapoktól. A teljesség igénye nélkül a HTTP protokoll magyarázatától egészen az aszinkron műveletig, a témában nem jártas kollégák számára is teljes mértékig érthető szinten kezdődött a kurzus.

HTTP Protokoll és a JavaScript Engine Működése

Első lépésként, a HTTP (Hypertext Transfer Protocol) protokoll működéséről beszélgetünk. Megértjük, miképp kommunikál a böngésző és a szerver a weboldalak letöltése során, és hogy a JavaScript Engine hogyan játszik közre ebben a folyamatban.

Változók

A következő lépésben a JavaScript alapjaival ismerkedünk meg, kezdve a változókkal. Megtanuljuk, hogyan hozhatunk létre és használhatunk változókat különböző környezetekben.

Függvények

A kódolás egyik alapköve a függvények használata. Áttekintjük az arrow függvényeket, a callback függvények fontosságát és a rekurzió alapjait.

Változók Típusai és Alapvető Operátorok

Megtanuljuk a változók típusait, mint például a Number, String, Boolean, Null és Undefined. Ismerkedünk az alapvető operátorokkal, amelyekkel műveleteket hajthatunk végre ezeken a típusokon.

Scope és Closure

Elmerülünk a "scope" fogalmában, amely azt határozza meg, mely változókhoz férhetünk hozzá egy adott kontextusban. Ezenkívül megismerjük a "closure" koncepciót is, és hogyan használhatjuk ki az előnyeit.

Típus Kényszer és NaN

Megtudjuk, hogyan működik a típus kényszerítés a JavaScriptben, és milyen kihívásokat okozhat. Rámutatunk a NaN (Not-a-Number) különleges értékre is.

Arrayek és Objektumok

Az adatok tárolásának, továbbá kezelésének egyik esszenciális módja az arrayek, valamint objektumok használata. Megtanuljuk, hogyan hozzunk létre, ezen kívül dolgozzunk ezekkel a struktúrákkal.

Referencia és Érték Közti Különbség

Egy fontos fogalom a referencia és érték közötti különbség. Megérthetjük, hogyan viselkednek a primitív típusok és az objektumok az értékátadás során.

Kollégáktól kollégáknak-2.jpg

 

Array Metódusok és String Template Literal

Az arrayek sok hasznos metódust kínálnak az adatok manipulálására. Megismerjük ezeket a metódusokat, és rámutatunk a string template literal előnyeire is.

New és This

A new kulcsszó használatakor konstruktorokat hozunk létre. Megértjük, hogyan kapcsolódik a this kulcsszó az objektumokhoz és függvényekhez.

Async és Defer Közti Különbség, Event Loop

Elmerülünk az aszinkron programozás világában, megismerjük az async és defer attribútumok közötti különbséget. Ismertetjük az eseményhurok működését is.

Kollégáktól kollégáknak-3.png

 

Túllépve a moston

Ez a JavaScript képzés csak a kezdetet jelenti egy hosszú és izgalmas tanulási útnak. A jövőbeli tervek között szerepel a kulisszák mögötti CSS trükkök ismertetése, amelyek egy weboldalt igazán kiemelkedővé tesznek. Emellett, mélyebben is el fogunk merülni a JavaScript világában is. Különböző JavaScript keretrendszerekkel is foglalkozni fogunk, mint például a React, amelyek lehetővé teszi az innovatív webes alkalmazások fejlesztését, tervezzük. Ezek fontos területek a webfejlesztés világában, és célunk, hogy minden kollégánk teljes mértékben kiaknázhassa az ezekben rejlő lehetőségeket.

Tapasztalatok

Az eddigiek alapján látható, hogy a tudásmegosztásnak nem csupán a cég kollégái, hanem maga a cég is nagy hasznát veheti. A technológiai innováció gyorsasága okán a versenyképesség megőrzéséhez, ezen kívül a fejlődéshez nélkülözhetetlen a folyamatos tanulás, valamint tudásmegosztás kultúrájának megerősítése. Ezzel a megközelítéssel a cég nem csupán naprakész tudással rendelkezik, hanem olyan közösséget is épít, ahol az dolgozók inspirálják egymást.

Konklúzió

Összefoglalva, szilárdan hiszünk a tudásmegosztás erejében. Tapasztalataink meggyőztek arról, hogy az információk és tapasztalatok megosztása nemcsak az egyéni készségeket és kompetenciákat javítja, hanem az egész szervezet teljesítményét és versenyképességét is. A tudásmegosztás révén minden résztvevő új perspektívákat és megközelítéseket ismerhet meg a kihívások hatékonyabb és innovatívabb megoldása érdekében. Ezen túlmenően a közös tanulás és együttműködés erősíti a csapatszellemet, és elősegíti a pozitív munkahelyi kultúrát. Hisszük, hogy a tudás megosztása a cégen belül mindenki számára előnyös.

Ha tetszett a cikk oszd meg másokkal is.